16. sep, 2013

Met je rol toiletpapier over de camping?

Kamperen in Frankrijk - ik ben niet de enige. Veel, héél veel Nederlanders doen hetzelfde. Veel gaan er met de caravan of vouwwagen (je ziet zoveel Nederlandse caravans onderweg, dat je de tel kwijtraakt). Wij gaan met de tent. We doen dat al jaren! Niet altijd naar Frankrijk (we hebben ook in Spanje, Portugal en Engeland gestaan) maar meestal wel. Het is relatief dichtbij, het is mooi, het is gevarieerd. En ook belangrijk: meestal zonnig! Vaak zijn mijn vrouw en ik er samen geweest - geweldig, om in de vroege zomer aan een nog bijna lege Côte d'Azur te kamperen. Maar ook in de Elzas, de Auvergne, Normandië, Bretagne – noem maar op, wij zijn er geweest. En daarna met de kinderen – een feest! Eerst een paar jaar lang een paar weken in de Cevennes (1 en 3 jaar waren de jongens de eerste keer). Toen misten wij het trekken, en bezochten we in de eerste helft van de vakantie een of meer andere gebieden, waarbij we nu natuurlijk iets meer rekening moesten houden met de kinderen. We hebben in die jaren ontzettend veel gezien!

En daarna was het vaste prik: zeker nog een dag op 10 in de Cevennes, in Anduze, in onze camping aan de rivier. De jongens konden inmiddels zwemmen als waterratten, dus wij zagen ze steeds minder: zwemmen, snorkelen, kanoën en vissen vulden een groot deel van hun dag. En ook wij vermaakten ons. Het kamperen op zich vinden we al zo heerlijk! Lekker rommelen met de tent, de hele dag in de buitenlucht. Barbecueën, siësta houden tussen twee bomen in de hangmat (een toevoeging van de jongens). Geen tv, geen radio, geen laptop (het lukt nog steeds!). Buiten ontbijten terwijl de zon net boven de berg uitkomt, met een kopje thee en vers stokbrood, zó van de bakker. We hebben de laatste jaren ons “eigen” plekje op de camping, helemaal op de meest zuidelijke punt en praktisch zonder buren (zie foto). Geweldig!

Veel mensen gruwen ervan, ik weet het. En gelukkig maar, anders zou het veel te vol worden op de campings. Vaak wordt er lacherig over gedaan. Het bekende “Je zal mij niet met een rol toiletpapier onder m’n arm naar de wc zien lopen” duikt overal weer op. Zal ik eens wat zeggen? Niemand heeft mij ooit zo over de camping zien lopen. Het is ook helemaal niet praktisch, zo’n rol. Even in de tent een stukje papier van de rol halen en opvouwen. En zelfs dat hoeft vaak niet meer. Het meeste campingsanitair is tegenwoordig voorzien van toiletpapier!