13. mei, 2014

Warm

Het is half mei en het is al een hele tijd koud en nat. Voor de komende dagen wordt droger weer voorspeld, maar de thermometer zal nog niet veel verbetering laten zien. Dat zijn momenten waarop je denkt aan vakantie. Sleutelwoorden: zon, warm, strand, buiten, zwembroek.

Het kan in een vakantie ook wel eens té warm worden. Dat overkwam ons een paar jaar geleden. We vertrokken op een zondag uit Nederland. We hadden een dag of vijf voordat we op de gereserveerde plaats in de Cevennes moesten zijn, en wilden die dagen gebruiken om de jongens iets van de Provence te laten zien, waar pa en ma vóór hun komst zulke geweldige vakanties hadden meegemaakt. De eerste dag reden we tot Uzichy, aan de Saône. Daar bleven we twee nachten staan, omdat we het oude stadje Tournus met de vroegromaanse abdijkerk van St. Philibert wilden bezoeken. Kerk en abdij waren erg mooi en we hebben er veel foto’s gemaakt. Daarmee hadden we in elk geval weer iets aan cultuur gedaan. En Tournus is een mooi en gezellig stadje.

Op dinsdag trokken we verder naar het zuiden. Toen we opstonden hing de mist nog dicht boven de rivier, maar het was al heel zonnig. Na een rit van 400 km reden we in Mérindol het terrein van camping Les Argiles op. Daar was geen enkele schaduwplaats meer, en omdat het al enorm warm was, reden we door naar Mallemort. Daar stonden we al snel op een ruime en redelijk beschaduwde plaats, tussen mimosa’s, acacia’s, oleanders en cypressen. De lucht was blauw, het was bloedheet en het duurde even voor de tenten stonden, maar gelukkig was er een zwembad.

’s Nachts werd het geleidelijk aan koeler, en we hebben goed geslapen. De volgende dag bezochten we Les-Baux-de-Provence, waarvan we ons herinnerden dat het erg leuk was. Dat bleek het nog steeds te zijn, en gelukkig vonden de  jongens dat ook. Een aanrader! We dwaalden door de kronkelige straatjes, zagen een demonstratie van een blijde (middeleeuws belegeringsinstrument) en bekeken het hele kasteel. Het uitzicht was spectaculair en Daan maakte massa’s foto’s. Het was ook erg, erg warm. We moesten veel klimmen en vorderden steeds langzamer. Ik weet het, eigenlijk moet je zoiets niet doen op zo’n hete dag, maar we zouden nou eenmaal niet lang in de buurt zijn.
Op een moment dat het bìjna niet meer leuk was, liepen we een donkere ruimte binnen achter een half gesloopte kasteelmuur. En daar stonden we ineens voor een stel automaten met “boissons fraiches” erop! De blikjes fris waren ijskoud en voor even was dit het hoogtepunt van de dag.…..

Ach ja, en wat is nou eigenlijk té warm? ’s Middags, bij het zwembad, hadden we het alleen nog over al het moois dat we hadden gezien ( inclusief, uiteraard, de frisdrankautomaat). En op dit moment zou ik maar al te graag in Les-Baux-de-Provence willen zitten!