18. sep, 2013

De Missing Link

Lang geleden heeft mijn opa Engberts, op basis van een serie krantenartikelen over de geschiedenis van boerderijen in Vriezenveen, aangevuld met zijn eigen kennis, zijn (en mijn) afstamming weten te traceren tot 1695. Hij dacht dat ik dat wel leuk zou vinden, dus gaf hij het hele pakketje aan mij.
Ik heb er eerst niet veel mee gedaan, maar in de loop der jaren ben ik het toch aan gaan vullen, met gegevens van familieleden van vaders- en moederskant.
Lang heeft het project stilgelegen, tot het internet zijn intrede deed. Zoekmachines zijn een geweldige hulp bij het invullen van je stamboom! Even wat reclame: www.wiewaswie.nl leverde mij een schat aan informatie op en een heleboel voorouders (geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensgegevens, namen van ouders en partners, noem maar op). Via www.myheritage.nl, waarop je zelf een familiewebsite kunt aanmaken waarop je je hele stamboom invult, kreeg ik vervolgens ook informatie van anderen.
De boom vulde zich aardig, overigens met allemaal brave boeren, onderwijzers en ambachtslieden. Willem van Oranje of Karel de Grote ben ik nog niet tegengekomen.
En passant nam ik ook de familiegegevens van Annelies mee, zodat het in feite de stamboom van mijn kinderen werd, die ik aan het maken was. We wisten natuurlijk allang, dat we allebei wortels op Terschelling hadden: mijn overgrootmoeder kwam er vandaan, en haar opa. We grapten wel eens, dat we vast wel familie van elkaar waren, maar hoe? Dat wisten we niet. Het bleef dus ongewis (en we dachten er niet eens meer aan) totdat ik in haar stamboom ineens stuitte op Johannes Brandenburg. Hé, die had ik al eens eerder gezien! En ja hoor: dit was zowel mijn bet-bet-en nog iets-overgrootvader als die van Annelies. De missing link! Johannes Pietersz. Brandenburg (1765-1825) was notaris in West-Terschelling en trouwde in 1786 (precies 200 jaar voor onze trouwdag!) met Aaltje (Akke) Klaasd. Schaap. Hun dochter Trijntje trouwde met Cornelis Jacobsz. Schaap en werd de bet-overgrootmoeder van Teeke Ewouds, de opa van Annelies. Hun dochter Aaltje trouwde met Gerrit Lieuwen en werd de overgrootmoeder van mìjn overgrootmoeder Sieke Lieuwen, die ik me trouwens nog goed herinner (ik was 7 toen ze op 92-jarige leeftijd overleed).
De stamboom van Johannes Brandenburg (onze gezamenlijke afstamming dus) is trouwens ook interessant, want die levert een van onze “buitenlandse connecties” op. Eén van zijn voorouders kwam uit Oudenaarde (nu België, toen Spaanse Nederlanden). De vroegste voorouder die ik in die contreien heb weten te vinden, was Antoine van Coppenolle, die in 1519 werd geboren. Een relatie met de in 1492 in Gent onthoofde volksleider Jan van Coppenolle heb ik niet kunnen ontdekken. Helaas dus nog geen beroemde voorvaderen.