8. apr, 2014

Het ABC van de architectuur

Met lede ogen zie ik dat steeds meer mensen, in het toch al zo verstedelijkte Nederland, hun eigen stukje kostbare groen (hun tuin) dichtplempen met tegels. Waarom is dat? Is een tuin alleen nog maar goed om in de zomer te barbecueën? Het is zo leuk om te genieten van groen, bloemen, vogels en vlinders in de directe omgeving van je huis. Een groene tuin is goed voor de natuurlijke afwatering. Ach, zo kan ik nog wel meer argumenten opnoemen. Zien de mensen op tegen het onderhoud? Weten ze gewoonweg niet, wat ze met hun lapje grond moeten doen?
In dat laatste geval is het goed dat er veel aandacht gegeven wordt aan de Nationale Tuinontwerpdag op vrijdag 11 april 2014.
Ik zag dat in Haarlem het ABC Architectuurcentrum betrokken is bij deze dag. De tuin- en landschapsarchitecten Michiel Veldkamp (DLG) en Frits van Loon (TU Delft) geven dan in het ABC gratis adviezen op maat over hoe een tuin (beter) kan worden ingericht. Zie http://www.architectuurhaarlem.nl/node/1056.

De deelname aan deze dag is één van de leuke initiatieven van het ABC Architectuurcentrum, waarmee ik kennis maakte gedurende de 3 jaar, dat ik in Haarlem werkte. Mijn werkgever was (en is) sponsor van het ABC en werkte regelmatig mee aan exposities en andere activiteiten. In dat kader ben ik een paar keer bij ze binnen geweest, in het pand aan het Groot Heiligland 47, schuin tegenover het Frans Hals Museum (combineer het eens!). Ik heb er verschillende exposities bekeken, meegewerkt aan een workshop over duurzaam renoveren en een discussieavond van de gemeente bijgewoond over wonen.  Ook organiseren ze (onder meer) architectuurworkshops voor kinderen.
Het ABC heeft zo een nuttige functie als podium voor architectuur en alles daaromheen.
Jammer dat zo’n podium niet in iedere gemeente beschikbaar is! Ik ken verder alleen nog het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, maar dat is het dan wel. Delft, mijn eigen woonplaats met eigen architectuuropleiding (op de Faculteit Bouwkunde van de TU) heeft niet iets vergelijkbaars te bieden, als is er wel een architectuurgids voor Delft (www.architectuurgidsdelft.nl). Hebben gemeente en TU hier een kans laten liggen?

In Amsterdam heb je natuurlijk ARCAM en in Rotterdam het NAI (hoewel natuurlijk niet specifiek Rotterdams) en de Rotterdam Architectuurprijs. Maar dat zijn natuurlijk grote steden en het is toch ook niet helemaal wat ik bedoel. Een laagdrempelig instituut, aanwezig in elke gemeente, ondersteund door gemeente, corporaties en anderen kan een geweldig nuttige toevoeging zijn en een functie vervullen als informatie- en educatiecentrum. Zie het ABC! Vergis ik me, en bestaan er meer van die centra in Nederland? Of is het een gat in de markt? Ik hoor het graag.