9. sep, 2014

De buurtbieb is geopend!

Eind vorig jaar hield ik op deze plek onder de titel “investeren in de wijken” een pleidooi voor buurtbarbecues en buurtfeesten. Nu ga ik het hebben over een ander, maar toch enigszins vergelijkbaar fenomeen.

Ons buurtfeest na afloop van de zomervakantie bestaat nog steeds. Het afgelopen weekend was het weer zo ver. Vanaf vier uur konden de kinderen knutselen, vanaf een uur of vijf werden de eerste hapjes en drankjes neergezet en laat in de avond was het heel gezellig rond de vuurkorven.
We leerden weer wat nieuwkomers kennen en werden helemaal bijgepraat over het wel en wee van de buurt.

Eén element was dit jaar nieuw: de opening van de buurtbieb. Iedereen vroeg zich al af, wat er onder die geheimzinnige deken zat. Dat kwamen ze in de loop van de avond te weten. Buurtbewoner Kenneth had een prachtig kastje in elkaar gezet, dat op deze dag officieel werd onthuld. En meteen ingewijd, doordat verschillende mensen al een boek hadden meegebracht.

De bedoeling is, dat je een boek mag meenemen onder de voorwaarde dat je een ander boek in het kastje zet. En dan niet een oud boek van zolder, nee: een boek waarvan je denkt, dat het voor een ander ook leuk is om te lezen.
Het idee is niet helemaal nieuw meer, verschillende kranten hebben er al over geschreven. Ook in het buitenland is het verschijnsel buurtbieb bekend. Lees er meer over op www.minibieb.nl of www.littlefreelibrary.org.

Ons buurtnetwerk is met de komst van de buurtbieb weer een stukje hechter geworden. Een leuk idee voor andere buurten? Misschien vindt minister Blok het zelfs wel goed als de lokale corporatie een dergelijk initiatief faciliteert. Het hoeft niet veel te kosten!
Leve de buurtbieb!
En leve alle andere acties en initiatieven die onze buurten en wijken leefbaarder maken!