25. sep, 2014

En nu.........de buurtcamping!

Kort geleden schreef ik een stukje over de opening van onze buurtbieb. Hij staat er nog steeds, en wordt nog gebruikt ook! Laatst stond het deurtje open, vier kindertjes zaten op de bank ernaast en één van hen zat vol aandacht een boek te lezen.
Maar een buurtbieb gaat nog niet iedereen ver genoeg! Tijdens het buurtfeest werd ik door een buurtbewoner attent gemaakt op het verschijnsel “buurtcamping”. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de volgende dag stuurde hij me een link: www.debuurtcamping.nl.
Uit de tekst (en het leuke filmpje!) maak ik op dat het een Amsterdams fenomeen is. Buurtcampings werden georganiseerd in het Ooster-, Noorder- en Rembrandtpark, mede mogelijk gemaakt door de stadsdelen en andere organisaties, en natuurlijk heel veel vrijwilligers.
Op ons eigen buurtfeest bleef het laatste handjevol bezoekers zitten tot een uur of half 2 (toen al het hout voor het kampvuur op was), maar de buurtcamping gaat het drie dagen lang door. Er staan tientallen tenten, waarin de nacht wordt doorgebracht. Maar ook dan is het nog niet afgelopen! Er wordt gesport, gedanst, gegeten en gedronken. Ik zag hot tubs, schaaktafels en vooral de kinderen werden niet vergeten.
De buurtbewoners bouwen samen de camping op, organiseren samen de activiteiten en vieren zo samen een korte vakantie, waarin ze elkaar beter leren kennen.
Op het filmpje ziet het er uit als één groot feest!

Voor onze eigen buurt lijkt het me wel een wat grootschalig fenomeen, hoewel…..er staan wel eens mensen hun tent op te zetten op of naast het trapveldje. Even testen vóór vertrek (of even laten drogen, zoals wij ook wel eens hebben gedaan na een natte vakantie). Zo’n heel veld vol tentjes? Misschien toch wel leuk?
Ach, hoe je het ook wendt of keert, en of je het nu via een buurtbarbecue, buurtbieb of buurtcamping doet: het is een goede zaak om te weten wie je buren en buurtgenoten zijn, regelmatig contact met ze te hebben en te weten wat er allemaal speelt in je directe omgeving. Misschien kun je eens ergens een handje helpen (niet zo onlogisch in deze tijd van bezuinigingen in de zorg!). Iedereen wordt daar toch een beetje beter van?

Daarom eindig ik met een welgemeend: leve de buurt!